De Duitse Oostfriese waddeneilanden

100 jaar na Christus maakte de Romeinse geschiedenisschrijver Plinius een melding van een groot eiland voor de Duitse kust. Dit kreeg de naam BURCHANA fabaria ("Bohneninsel"). Vele jaren later hoort men van een eiland genaamd BANT. Vermoedelijk is dit eiland na een stormvloed rond 1170 in meerdere delen gesplitst en zo zijn de huidige Duitse waddeneilanden Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge ontstaan. In 1850 kwamen de eerste 252 gasten vanuit Emden op Borkum aan, deze hadden een zeereis van 18 uur achter de rug.  Doordat  er steeds meer bezoekers naar het eiland kwamen begon men in 1887 met het aanleggen van een aanlegsteiger  en een 7 km lange smalspoorlijn.Nog dagelijks vaart rederij AG EMS met haar “witte vloot” naar Borkum . De reis vanaf de Eemshaven duurt ca. 50 minuten en vanaf de haven brengt de Borkumer Kleinbahn u dan verder met het treintje of de bus naar het gezellige stadje Borkum.
Neem ook eens een kijkje! (externe website)


Promenade

Geniet het strand van Borkum!

  • omliggende cafés en bars
  • zicht op zee
  • zitplaatsen

Natuur

De enorme verscheidenheid aan flora en fauna en de fascinerende variatie van het landschap maken Borkum tot een uniek stukje natuur in de Noordzee.Wie graag alle mooie plekjes op het eiland wil zien kan onder deskundige begeleiding deelnemen aan een wandel-, fiets- of wadlooptocht.

Info via de Borkumer Kleinbahn.

Wandelen

In het stadje Borkum treft u vele winkels, cafés en terrasjes aan. Wilt u eerst een indruk van het eiland? Dan kunt u het beste naar de  strandpromenade gaan, de 6 km lange slenterboulevard van Borkum. Daar kunt u ook op verschillende tijden van de dag het Kuurorkest beluisteren. Het eiland kunt u ontdekken door  te wandelen, te fietsen, een huifkartocht of een busrondrit te maken. Een wandeling door het stadje Borkum laat een onuitwisbare indruk achter. De met zorg onderhouden vissershuisjes met walviskaken staan rondom de oude vuurtoren, een blijvende herinnering aan de walvisvaart in de 18e eeuw.

Fietsen

Op Borkum is een uitgebreid net van fietspaden. Een fietstocht door de "Greune Stee" en "Woldedünen" is zeker aan te bevelen. Via de zuidkant van Borkum kunt u over de dijk richting Ostland fietsen waar de omgeving enorm variërend is. Het uitgestrekte wad en kwelders, een typisch duinlandschap met schitterende flora en fauna, maar ook boerderijen en weilanden zijn er te zien. Overal zult u heerlijke plekjes vinden om een poosje te blijven en te genieten. Via de noordkant van het eiland kunt u richting vliegveld fietsen en vervolgens via “Waterdelle” weer terug naar het stadje. Mede door het mooie natuurschoon is een fietstocht aan te bevelen. Aan het loket in de Eemshaven zijn fietskaarten met 3 verschillende routes verkrijgbaar. Op verschillende adressen in het stadje zijn fietsen, kinderfietsen en kinderzitjes te huur.

Fietsverhuur

Altijd weer een belevenis – Borkum op de fiets ontdekken. Direct bij het station (Georg-Schütte-Platz) van Borkumer Kleinbahn vindt u onze fietsverhuur. De openingstijden zijn van 8.00 uur tot 18.00 uur.

  • verkrijgbaar bij Borkumer Kleinbahn
  • E-Bikes
  • bolderkar
  • kinderfietsen

Noordzeeaquarium

Het aquarium laat u kennis maken met de onderwaterwereld van Borkum en is gevestigd aan het zuidstrand

Vuurschip “Borkumriff"

Dit museumschip kunt u bezichtigen en een gids zal u uitleg geven over de functie en werking van dit soort schepen. Tevens is er een informatiecentrum over het wad en de bescherming van de Noordzee.

Heimatmuseum “Dykhus”

Het vroegere wonen en leven en de 300 jaar oude maritieme geschiedenis wordt door de eilandbewoners gekoesterd en bewaard. Omvangrijk beeld- en kaartmateriaal laten de bezoeker zien hoe Borkum er vroeger uitzag en hoe de bebouwing en het uiterlijk van het eiland in de loop der  tijd veranderd zijn. Wat men aan het strand of bij het wadlopen te zien krijgt, vindt u hier geordend in kasten en vitrines terug. In het museum zijn o.a. te zien: klederdracht, aardewerk, gereedschap, een oude reddingsboot en niet te vergeten het skelet van een reusachtige potvis met een lengte van 15 meter. Deze potvis had een gewicht van 35 ton en spoelde in 1998 aan voor de Duitse kust.  Ontdek dit oude Borkum, het is zeker de moeite waard.