Een winterwandeling langs de zee

“Ik loop langs het ijzige strand. Stap voor stap drukken mijn schoenen in het zand en het lijkt of de afdrukken daar voor eeuwig blijven staan. Met mijn warme winterjas, de witte wintermuts en mijn pluizige handschoenen is elk gedeelte van mijn lichaam bedekt. Alleen op mijn gezicht glinsteren kleine ijzige sneeuwvlokjes, die ik zo nu en dan van mijn gezicht moet vegen.

 

Ik knijp mijn ogen een beetje samen om probeer de sneeuw tegemoet te zien. Mijn neus is al wat rood van de kou, maar dat maakt mij niet uit. Ik hou van de winter en dan vooral de winter op Borkum. Aan zee heb ik het gevoel dat de wereld stil blijft staan, alsof ik even op de pauzeknop heb gedrukt.

De wind worstelt zich een weg tussen mijn oor en mijn muts. Ik hoor het fluiten en wens dat het nooit eindigt. Stap voor stap loop ik verder langs het strand en ontdek op mijn weg mosselen, algen, krabben en stenen – echt van alles. Het voelt alsof de wereld een moment stil staat: alleen ik, de zee en de gezonde lucht.”

De winter is de meest meditatieve tijd van het jaar. Nu is er tijd om rustig aan te doen en afstand van het stressvolle leven van alledag te nemen. Gun jezelf in de winter een time-out op Borkum en laat je betoveren door de rust, stilte en het klimaat. Wij hebben 10 tips voor een winters verblijf op Borkum voor u samengesteld en hopen dat u met deze tips geïnspireerd raakt. Veel plezier met lezen!

Tip 1

Ahoi vakantie!

Relaxen tijdens de overtocht: om alvast in de stemming te komen voor je wintervakantie of als afsluiting van een ontspannen vakantie, tijdens de overtocht naar of van Borkum kun je je echt goed vermaken. Lekker warm ingepakt op het bovendek genieten van de Noordzeelucht onder het genot van een warme kop koffie.

Tip van de redactie:

Aan boord van de veerboten van AG Ems is er weer huisgemaakte typisch Ostfriese boerenkool verkrijgbaar! Zo lekker!


Tip 2

Een lange wandeling met een aangenaam klimaat

Over het Ostland of in het stadje, tijdens een wandeling op Borkum is veel te ontdekken! Aan het strand blaast de wind in je gezicht; je warm aankleden hoort daarbij. De eindeloze uitgestrektheid van de Noordzee ligt voor je en je kunt mosselen, krabben, vogels en nog veel meer spotten. Bij een wandeling door het stadje kun je de bezienswaardigheden verkennen. De oude vuurtoren met zijn piraten kerkhof, de Borkumer Kleinbahn, de nieuwe vuurtoren die verrijst in het centrum van het stadje en de vele souvenirwinkeltjes, waarvan sommigen ook in de winter geopend zijn. Dankzij de grote afstand tot het vasteland bevindt Borkum zich het hele jaar onder invloed van het volle zee klimaat van de Noordzee. Het klimaat wordt beïnvloedt door de westelijke windstroming en de golfstroom; daarom is het klimaat op Borkum iets milder. Daarbij heerst er op Borkum het reisklimaat, die eigenschappen heeft dat zowel de stofwisseling als de totale menselijke activiteit stimuleert. Begin met lopen en diep ademhalen is dus het motto!


Tip 3

Een theeuurtje in het Toornhus

Voor diegene die zich na een uitgebreide winterwandeling even wil opwarmen of gewoon zin in een lekker bakkie thee hebben, biedt het Toornhus een Ostfries theeuurtje aan. De lekkere thee wordt in een kopje, die met het welbekende sjabloon van de ‘Ostfriese roos’ is versierd, bovenop een kandijklontje geschonken. Je hoort het direct knetteren. Daar bovenop komt een klein scheutje room en volgens traditie wordt de thee niet geroerd, om van de volle smaakbeleving van bitter naar zoet te kunnen genieten. Het perfect drankje op koude winterdagen en een echte Ostfriese traditie die niet zou mogen missen op je bucketlist!


Tip 4

Een uitstapje in het verleden van Borkum

Breng een bezoek aan het Heimatmuseum Dykhus! Het museum is een paar meter verwijderd van de oude vuurtoren, dus heel centraal in het stadje. Buiten treft u al de eerste expositiestukken aan: het enige overgebleven baleinenhekwerk uit het kaakbeen van Groenlandwalvissen alsook twee opgerichte walviskaken, beide uit de tijd van de Borkummer walvisvaarders. In het Heimatmuseum wachten u spannende feiten over het leven op het eiland, de verhalen over Borkum en de grote verscheidenheid aan flora en fauna. Een hoogtepunt is een echt skelet van een potvis! 


Tip 5

Spel, sport en ontspanning in Gezeitenland

Wanneer het buiten regent, stormt en sneeuwt doet een bezoek aan Gezeitenland u goed! Hier kunt u ondanks de koude temperaturen buiten in warm zeewater zwemmen, u opwarmen in de sauna of tijdens een bezoek aan de wellnessruimte laten verwennen. Wist u al dat u in Gezeitenland ook ’s winters kunt surfen? De Flowrider is een spannende uitdaging voor beginners en gevorderden! In Gezeitenland treft u verder een zwembad voor het baantjes trekken, een vrij zwemmen zwembad, een kinderzwembad, een warm buitenzwembad en een reuzenglijbaan aan.


Tip 6

Meer beleven – het Nordsee-Aquarium

De Noordzee is één van de meest levendigste zeeën van de wereld met een grote diversiteit van levensvormen. In de zee leven duizenden schepsels en planten, van wie een gedeelte te zien is in het Nordsee-Aquarium. Verscheidende vis- en plantsoorten, mosselen, zeesterren, roggen en nog veel meer! U kunt het museum op eigen houtje bezoeken of u laten rondleiden; er wachten spannende feiten op u.


Tip 7

Geniet eenvoudig van de rust

Diegene die Borkum in de winter bezoekt kan zich laten betoveren door een bijzondere charme. Het is de perfecte plek voor mensen die ontspanning en tijd voor zichzelf zoeken. U heeft het eiland bijna voor uzelf en het strand is zo goed als verlaten. Geniet van het ruizen van de Noordzee en bekijk de natuur – de zeehonden op de zandbanken, de eeuwig rollende golven en de reeën in de duinen. In de winter is het eiland een balsem voor lichaam en geest – laat de stress thuis en geniet van de rust.


Tip 8

Schilderachtige zonsondergangen aan zee

Tijdens een avondwandeling aan het strand kunt u en uw geliefde van de prachtigste zonsondergangen genieten. Met verschillende rood-, geel- en roze tinten gloeit de horizon boven de zee, waarna de zon de zee in duikt. Een tafereel zoals in boeken staat geschreven! En mocht u een ochtendmens zijn: ook de zonsopkomsten boven de Noordzee zijn een absolute blikvanger!


Tip 9

Smulpapen opgelet!

Alle fijnproevers bevelen wij een lekker ontbijt aan in restaurant Poseidon. Een tafel met uitzicht op de winterse Noordzee en allerlei lekkernijen wachten op u! Een breed aanbod aan koffie- en theesoorten, vers gebakken brood(jes), verschillende jam- en honingsoorten, yoghurt en kwark, kaas en worst, fruit en groente – alles wat uw hartje begeert. Het perfecte ontbijt om verkwikt aan de dag te beginnen!


Tip 10

Borkum vanuit de lucht!

Pak uw camera in en verheug u op een unieke beleving in de lucht! De Ostfriesische Flug-Dienst biedt ook in de winter de mogelijkheid aan om een indrukwekkende vlucht te maken naar het eiland, een spontane 2 voor 1 vlucht (last-minute) of een combi-ticket vlucht-boot: eenvoudig bellen en de gewenste datum laten boeken. Meer info vindt u onder www.fliegofd.de