Een dierenavontuur op Borkum

Borkum biedt een indrukwekkende fauna op het land en in het water. Er rusten bijvoorbeeld talloze vogelsoorten in de Waddenzee op weg naar het zuiden. Er is veel te ontdekken! Het eiland is ook populair bij natuurfotografen en vogelaars tijdens de trekvogeldagen elk jaar in oktober. Dat mag je zeker niet missen! Hier laten we je kennismaken met een paar van de dierlijke bewoners van Borkum.

 


De bekendste inwoners van Borkum!

Zeehonden en grijze zeehonden zijn waarschijnlijk de bekendste dieren van Borkum. Ze zijn vaak te zien op de zeehondenbank voor de kust van Borkum. Hier liggen ze in grote kuddes bij elkaar om uit te rusten of zich op te warmen in de zon. Vanaf het noordstrand of tijdens verschillende tochten met MS Störtebeker kun je ze het beste observeren en foto's maken voor het vakantiealbum!

Feit: In 2020 heeft de Nedersaksische Waddenzee zelfs een nieuw record gevestigd wat betreft het aantal geboortes van grijze zeehonden.

 

Let op!

De babyzeehonden worden geboren in de zomermaanden van juni tot augustus. Dan kan het gebeuren dat een zeehondenpup verdwaalt of dat de moeder op zoek is naar voedsel en de baby op het strand achterlaat. In zo'n situatie is het uiterst belangrijk om een afstand van 300 meter tot de baby te bewaren. Als mensen te dichtbij komen, kan het de geur van mensen aannemen en verstoten worden door zijn ouders.


Bruinvissen

Deze zeedieren zijn vaak gezien in de wateren bij Borkum🌅. Ze worden gemakkelijk verward met dolfijnen🐬, maar verschillen vooral in de vorm van hun kop en tanden. Met een grootte tot 2,5 meter en een gewicht tot 200 kg zijn ze super herkenbaar vanaf de boot🚤. In het voorjaar spartelen de dieren zelfs bijzonder vaak voor de rifbodem van Borkum.


Vogels op Borkum

Hier op Borkum kun je heel veel vogelsoorten ontdekken🐦! Naast talloze meeuwensoorten vind je hier echt allerlei verschillende vogels. Bijvoorbeeld de zeekoet, de strandplevier en de scholekster. Het zijn grondbroeders en ze leggen hun eieren zelfs in gebieden zoals stranden⛱ of duinen🌾. Het is dus aan te raden om altijd voorzichtig te zijn.

Trekvogeldagen 

Tijdens de trekvogeldagen in oktober maken enkele miljoenen trekvogels en meer dan honderd verschillende soorten een tussenstop op en rond Borkum. Het hoogtepunt voor elke  (amateur)vogelaar! 👀📸 Maar dat niet alleen! Borkum biedt ook lezingen, tentoonstellingen en excursies. Er is voor elk wat wils!


Te paard over het eiland

Wie mag er niet ontbreken? Paarden natuurlijk🐴! Ze voelen zich bijzonder thuis op Borkum. Borkum beschikt over twee openbare paardenboerderijen en biedt een uitgebreid programma aan paardrijlessen en -excursies voor beginners en gevorderden. Je kunt paardrijden langs het strand of door de straten van Borkum. Als je zelf niet paardrijdt, maak dan een ritje met de koets!


Moorschnucken

Waarschijnlijk de pluizigste inwoners van Borkum zijn de Moorschnucken🐑! Er is een Schnuckenschäferei (schapenboerderij) op het eiland die voor Moorschnucken en Pommerse schapen zorgt. De schapenboerderij helpt al meer dan 20 jaar bij het behoud van het heideschapenras en organiseert regelmatig evenementen zoals de Schnuckentage. Hier kun je handverwerkte Borkumse wol krijgen, spannende informatie over de schapen en je kunt zelfs de stal in met de lammetjes.

Meer informatie over evenementen en producten


Heb je nog nooit één van deze dieren gezien?

Dan weet je nu waar je je op Borkum op kunt verheugen!
Als je nóg een echte Borkumbewoner kunt bedenken, stuur ons dan een e-mail naar marketing@ag-ems.de.