Stranddag op Borkum

Wat je moet weten over de stranden van Borkum

Of het nu gaat om sporten in het zand, creatief zandkastelen bouwen of ontspannen in een traditionele strandtent: de recreatiemogelijkheden op het strand zijn net zo veelzijdig als het eiland zelf. Wist je dat er op Borkum niet één, zelfs niet twee of drie, maar vier strandgedeeltes zijn? In dit blogartikel lees je welke stranden er zijn en wat je er kunt beleven!


Welke stranddelen zijn er op Borkum?

Borkum heeft in totaal vier stranden. Het Noordstrand is waarschijnlijk het bekendst, met zijn lange boulevard, uitzicht op de grote zandbank en directe verbinding met het centrum van het eiland. Er zijn hier volop sportieve mogelijkheden: kitesurfen, gymnastieklessen of stand up paddling en nog veel meer! Maar ook aan de viervoetige bezoekers is gedacht met een eigen hondengedeelte op het strand. Direct aangrenzend is de promenade, waar verschillende bars en restaurants je uitnodigen om te vertoeven. Wat dacht je van een koel drankje op het terras van restaurant Poseidon? Een echt hoogtepunt is de livemuziek vanuit het ronde paviljoen op het strand - dat is puur vakantiegevoel!

De rood-wit gestreepte elektrische vuurtoren staat op het zuidstrand van het eiland. s Avonds kun je hier de dag afsluiten en nagenieten. De elektrische vuurtoren schittert dan in de goudrode zonsondergang - pure romantiek! Onze tip: Het restaurant "Heimliche Liebe" (geheime liefde) ligt direct aan het zuidstrand - hier kun je genieten van delicatessen met uitzicht op de Noordzee. Er is trouwens ook een hondengedeelte op het zuidstrand.

Het jeugdbad ligt vlakbij strandcafé "Seeblick" en ver weg van strandstoelen en tenten. De branding bij het jeugdbad zorgt voor bijzonder veel zwemplezier. Hier vind je volleybalnetten en strandvoetbaldoelen - heb je dat ooit gespeeld? Een echt hoogtepunt 's avonds is een kampvuur. Levendige gesprekken, heerlijk stokbrood en verfrissende lucht sluiten de dag af. (Houd er rekening mee dat voor het ontsteken van een kampvuur een vergunning van het openbare ordekantoor van Borkum nodig is). 

Het vierde stranddeel op Borkum is het naaktstrand. Omringd door duinen en de zee kun je je hier zorgeloos en vrij voelen. Het uitzicht op de Noordzee is onbeschrijfelijk! Ook hier kunnen strandstoelen en tenten worden gehuurd om te ontspannen, terwijl honden zich kunnen uitleven en afkoelen in de daarvoor bestemde strandgedeelten. Een bijzonder hoogtepunt: direct aan het strand ligt de Finse 80°C sauna met plaats voor ongeveer 20 gasten. Hier wordt elk uur een opgieting gevierd. Dit mag je niet missen! 

  • Strandtenten op het noordstrand 

  • De elektrische vuurtoren op het zuidstrand.

  • Volleyballen bij het jeugdzwembad.

  • Strandtenten op het noordstrand 

  • De elektrische vuurtoren op het zuidstrand.

  • Volleyballen bij het jeugdzwembad.

Ahoy Noordzeebewoners!

Naast strandtenten en vakantiegangers kom je op het strand van Borkum ook af en toe Noordzeebewoners tegen. Naast de zonnebadende zeehonden op de zandbank kom je verschillende dieren en planten tegen. Je kunt dus het beste altijd goed kijken waar je loopt.

Borkum meeuwen Image
Kijk uit!

Borkum meeuwen

Je zult vaker meeuwen tegenkomen, vooral op de stranden. Maar pas op: ze zijn erg behendig en voor je het weet is het ijsje uit je hand verdwenen. 

Waddenworm "stapel"  Image
Watt? Wormen!

Waddenworm "stapel"

De spaghetti-achtige hoopjes zand zijn afkomstig van wadpieren. De vingerdikke worm graaft zich ongeveer 20 cm diep in het wad in kanaalachtige kokers. Hij eet van de wadbodem en verteert de organische resten daarin. Met tussenpozen van 45 minuten kruipt hij terug naar de oppervlakte en laat hij deze spaghetti-achtige hoopjes achter.

Zin in een bezoek aan de Waddenzee?  Hier vind je de wadloopdata van de Borkumer Kleinbahn.