Wijzigingen

Beste reizigers,

Vanwege de door de overheid opgelegde reisbeperkingen naar het eiland Borkum, in verband met de Corona-pandemie, heeft de AG Ems-groep al sinds 18 maart van dit jaar te maken met een aanzienlijke omzetdaling. De dienstregeling van de veerdienst is aangepast. Voor een groot deel van de werknemers aan boord en aan de wal is werktijdverkorting ingevoerd of een tijdelijke verlaging van het salaris overeengekomen. Een betrouwbare bereikbaarheid van het eiland is echter altijd gewaarborgd gebleven.

“Dit ging en gaat nog steeds, aanzienlijk ten laste van onze liquiditeit en reserves. Dit omdat de de uitgaven de dagelijkse inkomsten aanzienlijk overtreffen en we ook geen aansprak kunnen maken op een tegemoedkoming van de overheid” legt dr. Bernhard Brons, algemeen directeur van AG EMS uit.

In het kader van de landelijke versoepelingen in Duitsland kunnen sinds maandag 11 mei 2020 vakantiehuisjes weer verhuurd worden aan toeristen. Wel onder voorwaarde van een huurperiode van minimaal 1 week. De andere accomodaties zoals de pensions, (sport-)hotels, klinieken en de jeugdherberg blijven voorlopig nog gesloten. Mogelijk dat deze vanaf 25 mei weer geleidelijk mogen openen.

De vraag vanuit de markt rechtvaardigt het niet, maar de  dienstregeling vanuit Emden (D) wordt verruimd en ook vanf de Eemshaven zullen weer afvaarten plaats vinden. De uitbreiding van het aantal afvaarten is gerelateerd om de afstandsregel aan boord te kunnen waarborgen. Hiertoe worden maximaal 50% van de capaciteit aan reizigers toegelaten aan boord. De sneldienst met de catamaran blijft voorlopig uit de vaart. Vanaf 15 mei geldt dagelijks de volgende dienstregeling, welke voorlopig geldig is tot 18 juni: vertrek vanuit Emden om 08:00, 11:00 en 17:00 uur. Retour vanaf Borkum-station naar Emden om 07:30, 13:30 en 16:30 uur.  Vertrek vanuit de Eemshaven om 12:00 en 15:00 uur. Retour vanaf Borkum-station naar de Eemshaven om 10:30 en 13:30 uur.  Op Borkum worden desgewenst ook langere treinen in plaats van bussen ingezet.

Om de opgelopen tekorten deels te compenseren en ook om toekomstig goed te kunnen blijven opereren zijn de vervoersondernemingen helaas genoodzaakt om de tarieven gedurende de door Corona negatief beinvloede periode aan te passen. De tariefaanpassing bedraagt 4 euro per persoon en 10 euro per voertuig, voor alle retourtickets.Deze aanpassing geldt vanaf 15 mei 2020. Voor enkele reizen en kinderen onder 11 jaar is dit de helft. Reeds gekochte tickets blijven uitgesloten van deze verhoging.

Bovendien zal de rederij, vanwege de nieuwe eisen aan de catering aan boord, ruim voor Pinksteren een aangepast catering-concept introduceren.  Deze voorziet niet alleen in het serveren van eten en drinken door het servicepersoneel, maar ook in de persoonlijke bediening aan de tafels. Hiertoe worden de twee voorste scheepssalons restaurantruimtes, die zijn voorbehouden voor reizigers die aan boord willen eten. De service medewerkers bedienen dan direct aan de tafels.  De gastronomiemanager van AG EMS, Oliver Klaassen, ziet dit als een uitdaging: “We hebben hier goed over nagedacht en zijn van mening dat we onze gasten een extra service kunnen bieden. Zeker in deze tijd die wordt gekenmerkt voor diverse onzekerheden”.

De vervoersondernemingen vragen alle passagiers zich te houden aan de hygienevoorschriften: gebruik de handdesinfectiedispensers, volg de gemarkeerde routes, draag een mondkapje en hou rekening met de afstandsregel bij het aan en van boord gaan.

AG EMS, de Borkumer Kleinbahn en de Borkumlijn/NL hopen zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar een allesomvattende normaliteit in het verkeer van Emden en Eemshaven naar Borkum en vice versa. Wij wensen de medewerkers, de eilandbewoners en onze gezamelijke gasten een goede gezondheid!

 

Heeft u hierover vragen, dan kunt u ons telefonisch bereiken onder telefoonnummer 0031-0596-516026.

Let op: de treindienst van ARRIVA tussen de Eemshaven en Groningen vanwege de huidige situatie stopgezet.