Borkum Strand vroeger en nu

+ Tips voor zwemmers van daggasten

Toen de eerste eilandgasten in 1834 naar Borkum reisden, waren dat meestal rijke inwoners van Emden. De eerste openbare badfaciliteiten werden ongeveer 10 jaar later gebouwd.
Dat mensen tegenwoordig in het openbaar naar het strand gaan in zwembroek, badpak of bikini (of zelfs zonder badkleding op het FFK-strand) was tot ver in de 20e eeuw ondenkbaar.

Het werd als immoreel beschouwd om het andere geslacht tijdens het baden zelfs maar van een afstandje te zien. Daarom werden er zogenaamde badkarren gebruikt. In deze karren, die oorspronkelijk geen ramen hadden, kleedden de baders zich apart van elkaar en zonder te worden geobserveerd, en werden vervolgens door de kar rechtstreeks naar de waterkant getrokken. Dit was de enige manier om überhaupt in zee te baden. Op ansichtkaarten van rond 1900 kun je zien dat mensen zich in pakken en jurken over het strand bewogen.

De zwemkleding van de heren bestond uit een zogenaamd matrozenpakje, de dames droegen een soort badjurk.

Zoals bekend veranderde dit in de loop van de 20e eeuw en is zwemmen op alle stranden van Borkum nu heel gewoon. Toen de zeden in de 20e eeuw versoepelden, veranderde het ontwerp van de zwemkleding geleidelijk: lange badjurken, sommige gemaakt van (boom)wol, werden vervangen door nylon zwemkleding en vervolgens, vanaf de jaren 1950, door bikini's; in plaats van matrozenpakken dragen mensen nu kleurrijke zwembroeken - want het belangrijkste bij baden is verfrissing en plezier. Tegenwoordig zijn de Noord- en Zuidstranden populaire zwemplekken aan de Noordzee. Beide stranden kunnen in korte tijd worden bereikt en zijn daarom bijzonder aantrekkelijk voor een dagbezoek aan het eiland.

Dit is een geweldige plek om te zwemmen!

Om bij het noordstrand te komen, stap je uit bij het treinstation van het eiland en loop je via de Bismarckstraße in slechts een paar minuten naar de strandboulevard. Hier op het hoofdstrand vind je alles wat je nodig hebt voor een dag op het eiland: Zee, zandstrand, strandtentverhuur, gastronomische aanbiedingen in de melkkraampjes en in de cafés op de promenade. Als het water opkomt en het vloed is, is zwemmen mogelijk in rustig water voor de zandbank. Bij eb is zwemmen momenteel niet meer mogelijk. Als je echter iets verder loopt en de zandbank achter je laat (zie kaart), vind je goede zwemomstandigheden.

De meest directe manier voor dagjesmensen om het zuidelijke strand te bereiken is door de tram te verlaten bij de eerste halte, de Jakob-van-Dyken-Weg. In ongeveer 15 minuten loop je door het eilandbos "Greune-Stee" naar het zuidstrand. En ook hier is alles aanwezig om van een stranddag de perfecte stranddag te maken!

Das könnte Dich auch interessieren... (Kopie 1)